Tanken på at noe ikke krever vedlikehold er fristende. Hvem vil vel ikke heller bruke tid på barna eller favoritthobbyen fremfor å bruke tid på vedlikehold?

Det er i tiden å bygge med vedlikeholdsfrie materialer. Men hva ligger i vedlikeholdsfritt egentlig?

Vi har vedlikeholdsfri terrasse, kledning, dører, vinduer, taktekking, rekkverk med mer. Disse produktene er gjerne laget av impregnert trevirke, trevirke med kjerneved eller trevirke produsert fra et treslag med særdeles gode vekstvilkår i Sibir. Pvc, plastikk og aluminium regnes også ofte som «vedlikeholdsfrie»

Som arkitektkontor, takst og konsulentbedrift kommer vi en del bort i dette fenomenet «vedlikeholdsfritt». Vi er vel litt «nerdete» når vi sier at vi liker å lese om dette, og via våre kunder teste ut forskjellige slike produkter. Selv har jeg brukt Royalimpregnert kledning på deler av mitt hus. Jeg har også vært på produksjonsanlegget til Talgø som leverer slike kledninger, og prosessen med å koke kledning i olje over flere timer og høyt trykk er tillitvekkende.

Er det ikke da litt overraskende når en hel skole* må skifte kledning etter kun 10 år, som følge av råte i den «vedlikeholdsfrie» kledningen?  Det enkle svaret er at er ingenting er vedlikeholdsfritt. Selv vedlikeholdsfrie produkter krever som regel jevnlig rengjøring for å ikke tæres unødvendig. Og la oss si at terrassedekket ditt faktisk er vedlikeholdsfritt, ja så er ikke de impregnerte bjelkene dine under terrassebordene vedlikeholdsfrie. De fleste produkter har i sin FDV dokumentasjon en beskrivelse av generelt vedlikehold for å holde garantiene.

Ok, så er de ikke vedlikeholdsfrie og de koster mer enn ordinære produkter, men det er i de aller fleste tilfeller snakk om mindre vedlikehold enn ved ordinære og rimeligere produkter. Mange av produktene er også veldig stilige å se til.

Artikon oppfordrer alle til å lese seg opp på de produktene de vurderer, og vil avslutningsvis si at påstandene over er subjektive fra Artikon, uten at vi kan fremvise til annet enn vår erfaring.

Ta vare på verdiene dine.

*https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/skulle-vere-vedlikeholdsfri-na-ratner-fasaden-pa-denne-skolen-1.772325#carousel-example-generic