FDV-dokumentasjon – Hva er det og hvorfor er det viktig?

FDV står for forvaltning, drift og vedlikehold. FDV-dokumentasjonen gir en detaljert oversikt over boligens historikk, fra bygging til vedlikehold og eventuelle endringer som er gjort. Denne dokumentasjonen er uvurderlig når det kommer til vedlikehold, reparasjoner eller oppgraderinger. For eksempel, hvis du skal kjøpe ny maling og ikke husker hvilken fargekode du brukte sist, vil FDV-dokumentasjonen være redningen.

Fordeler ved salg
Når du skal selge boligen, vil potensielle kjøpere ofte etterspørre slik dokumentasjon. Det gir dem trygghet om at boligen er godt vedlikeholdt og at alle endringer er gjort i henhold til gjeldende regelverk. Har du kontroll på byggesøknadsdokumenter, dokumentasjon på utførelse av våtrom og andre viktige papirer, kan dette øke boligens verdi og tiltrekke seg seriøse kjøpere.

Bildearkiv – En reise i tid
I tillegg til den formelle dokumentasjonen, er det også lurt å ha et bildearkiv. Dette kan være bilder fra da du bygget eller renoverte, eller fra ulike prosjekter i hjemmet. Dette gir ikke bare en visuell historikk, men kan også være til hjelp hvis du lurer på hvordan noe ble gjort tidligere.

Hvordan oppbevare dokumentasjonen?
Det finnes flere måter å oppbevare denne viktige dokumentasjonen på. Noen foretrekker den tradisjonelle metoden med en perm eller et eget mappe system. Andre velger digitale løsninger, som for eksempel boligmappa.no, som gir en enkel og oversiktlig måte å lagre, organisere og finne frem til dokumentene når de trengs.

Avslutning
Å ha kontroll på dokumentene tilhørende ditt hus er ikke bare smart, det er også betryggende. Det gir deg ro i sjelen å vite at alt er på stell, og det kan potensielt øke boligens verdi ved salg. Så, uansett om du er en ny huseier eller har bodd i hjemmet ditt i mange år, er det aldri for sent å starte med god dokumentasjonskontroll.