Kvalitet i Tilstandsrapporter – Realistiske forventninger og planlegging
Norsk takst har nylig satt fokus på hvordan feilvurderinger kan koste dyrt ved kjøp og salg av bolig. Medlemmer av Norsk takst gjennomfører årlige kurs for å sikre kvalitet og trygghet i eiendomstransaksjoner. Medlemmer av Norsk takst gjennomfører årlige kurs og det kreves ett gitt antall kurstimer i året for å sikre kvalitet og trygghet i eiendomstransaksjoner. Som medlem av Norsk takst og sertifisert gjennom NEAK stiller vi oss bak dette budskapet. Samtidig vil vi nyansere bildet: Sertifisering er viktig, men gir ingen garanti for feilfrihet.
Ingen garanti for feilfrihet
En takstingeniør har en stor oppgave i å lage en tilstandsrapport. Innenfor et relativt kort tidsrom skal man bli kjent med en eiendom og finne alle avvik iht. gjeldende lovverk og Norsk Standard. Boliger er ofte innredet, og tilgang kan være begrenset, spesielt hvis kunden er midt i en flytteprosess. Vi besøker eiendommen kun én gang, og det kan være etter en periode med fint vær hvor klimaet innendørs er annerledes enn i en annen årstid.
Mange eldre boliger har beboere som ikke bruker boligen slik en ny familie ville gjort. En eldre dame eller mann som dusjer to ganger i uken belaster boligen helt annerledes enn en nyinnflyttet storfamilie hvor det dusjes 5-10 ganger daglig. Dette kan gi fukt- og klimatiske utfordringer som først viser seg etter en stund.
Kostnadsnivået for en takstrapport har økt, men det følger kun nødvendig tidsbruk og i mange tilfeller, ved en del typer eiendommer, går en dårlig ut. Velg ikke bare takstingeniør basert på pris, men på bakgrunn av referanse og erfaring. Vi kan ikke la prisen bli et kompromiss for kvaliteten i rapporten.
Forventningsstyring – en brukt bolig er ikke en ny bolig
Det er vanlig å si at man har "kjøpt et nytt hus", men realiteten er at de fleste kjøper en brukt bolig. Selv om boligen kan fremstå som fin eller oppusset, er den ikke ny. Hadde du kjøpt en ny bolig på samme plass, kunne du vært nødt til å betale 2-4 millioner kroner mer, eller enda mer.
For rapporter med verdivurdering inkluderer vi teknisk verdi. Her er fradraget avgjørende – det anslår hva du måtte ha betalt for en ny bolig på samme sted. Differansen mellom nyboligpris og prisen du betalte er ikke penger spart, men snarere midler du må tilføre boligen over tid for oppgraderinger og vedlikehold. Ikke alle har råd eller ønsker å investere i dette umiddelbart, men da bør man være forberedt på at utgifter vil komme – ofte raskere enn forventet.
Planlegg for fremtiden – "Plan Ahead"
Vi jobber mye med prosjektering av boliger, og vår store kampsak er at boligeiere planlegger fremover. Bruk tilstandsrapporten som et verktøy for å lage en vedlikeholdsplan. Husk at skjulte konstruksjoner kan inneholde feil som verken eier eller takstingeniør kunne forutse. Vi åpner ikke vegger, har ikke røntgensyn, og hullboring gjøres kun enkelte steder.
Vi forsøker ikke å fraskrive oss ikke ansvar, men belyse kompleksiteten ved tilstandsvurdering. Vi trenger alle kursing og vi jobber kontinuerlig med å forbedre oss. Vi bruker sidemannskontroller og digital oppmåling, men til tross for dette er det ikke mulig å avdekke alt. Vit hva du kjøper og planlegg ut fra det. En brukt bolig er ikke en ny bolig – plan ahead!
Vi fortsetter å utdanne oss i forsøk på å levere gode rapporter!
Sjekk ut norsktakst.no og artikler på norsktakst.no for korte innlegg om sertifiserte takstingeniører og bygningssakkyndige.